👇
👇👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ
-------
Βρείτε μας στο Facebook!

ΔΕΝ «χρεοκόπησε η Ρωσία» απαντούν οι Ρώσοι στα «επικίνδυνα» δημοσιεύματα

Το γύρο των παγκοσμίων και ελληνικών ΜΜΕ κάνει δημοσίευμα περί χρεοκοπίας της Ρωσίας επειδή «αθέτησε τις πληρωμές της για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα»

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Σε αδυναμία πληρωμής (default) σε ομόλογα ξένου νομίσματος βρέθηκε η Ρωσία, για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα, λόγω των κυρώσεων της Δύσης, οι οποίες απέκλεισαν τις επιλογές που είχε για να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της.
Εδώ και μήνες, η Ρωσία έβρισκε τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά στο τέλος της ημέρας, την Κυριακή, έληξε η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για πληρωμές τόκων περίπου 100 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να γίνουν στις 27 Μαΐου.
Το default είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της μετατροπής της Ρωσίας σε χώρα του οικονομικού και πολιτικού περιθωρίου. Τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα εμφανίζουν τιμές σε επίπεδα distressed από τις αρχές του Μαρτίου, τα ξένα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας παραμένουν «παγωμένα» και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας είναι αποκομμένες από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Τι απαντούν οι Ρώσοι:

Οι δηλώσεις περί «προεπιλογής» της Ρωσίας υπονομεύουν τη φήμη των αντισυμβαλλομένων της Μόσχας, πρόκειται για μια προσπάθεια να προκληθεί σκόπιμα η κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε στο RIA Novosti ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η προεπιλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που ανακοινώθηκε από ένα μόνο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Δύσης είναι ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο στην ιστορία όχι μόνο των παγκόσμιων οικονομικών, αλλά και της ανθρωπότητας στο σύνολό της. Και σε μορφή και σε περιεχόμενο. Όταν οι οικονομικές συναλλαγές μπλοκάρονται όχι λόγω αφερεγγυότητας του μέρους που φέρει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, αλλά λόγω καθαρά πολιτικών εκτιμήσεων άλλων μερών, ελέγχοντας τις χρηματοοικονομικές ροές της Δύσης, δεν πρόκειται για χρεοκοπία της χώρας μας, αλλά για μια ανθρωπογενή, τεχνητή κατάρρευση του συστήματος των διεθνών οικονομικών διακανονισμών»

Και αν σε αυτή την περίπτωση καταστραφεί η φήμη ενός υπεύθυνου και αξιόπιστου εταίρου, «αυτός δεν είναι σίγουρα η Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά οι εργολάβοι της», σημείωσε ο Κοσάτσεφ.

Σύμφωνα με τον συνάδελφό του, Αντρέι Κλίμοφ, επικεφαλής της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την Προστασία της Κρατικής Κυριαρχίας, είναι απαραίτητο να υποχρεωθούν σοβαρά οι δράστες “να αποζημιώσουν πλήρως όχι μόνο τις υλικές μας ζημίες με τόκους, αλλά και το ηθικό κόστος”.

«Τα μέτρα αντίδρασης της Ρωσίας δεν χρειάζεται να είναι συμμετρικά, το κυριότερο είναι να είναι έγκαιρα, δίκαια και προσοδοφόρα. Με το τρέχον εγκληματικό παιχνίδι χωρίς κανόνες, της Ουάσιγκτον και Σία με τη Μόσχα, το τελευταίο είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό», είπε ο πολιτικός.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει ότι στη Ρωσία το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε «προεπιλογή» – για πρώτη φορά από το 1918.

Στις 27 Μαΐου, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να πληρώσει τόκους για δύο εκδόσεις κρατικών ευρωομολόγων λήξεως το 2026 και το 2036 σε δολάρια και ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις πληρωμές στο σύστημα National Settlement Depository (NSD) σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντας ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Ο φορέας πληρωμών, το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, έλαβε κεφάλαια για την πληρωμή εσόδων από ευρωομόλογα λήξης το 2026 ύψους 71,25 εκατ. USD και ληξιπρόθεσμα το 2036 ύψους 26,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως έχει ήδη γράψει το Bloomberg, οι κάτοχοι δεν έχουν λάβει τις πληρωμές και η μηνιαία περίοδο χάριτος λήγει η περίοδος προσαγωγής κεφαλαίων στους επενδυτές.

Το πρακτορείο εξηγεί την «προεπιλογή» μόνο με το γεγονός ότι το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου βγήκαν αυτές οι προθεσμίες. Την ίδια στιγμή, το Bloomberg γράφει ότι η «προεπιλογή» εξακολουθεί να είναι «κυρίως συμβολική και δεν σημαίνει λίγα για τους Ρώσους».

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προηγουμένως διάταγμα σχετικά με την προσωρινή διαδικασία εκπλήρωσης υποχρεώσεων για το κρατικό εξωτερικό χρέος μέσω λογαριασμών τύπου “Ι” σε ρούβλια – θα επιτρέψει διακανονισμούς με δικαιούχους σε ρωσικό νόμισμα. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Anton Siluanov, η Μόσχα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ακόμα κι αν η Δύση προσπαθήσει να παρέμβει. Τόνισε ότι η πιθανή ανακοίνωση τεχνικής χρεοκοπίας για το ρωσικό δημόσιο χρέος λόγω των ενεργειών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τις ζωές των Ρώσων.

Total
29
Shares
Previous Article

«Υπάρχει επιστροφή;» - Ναι, με αληθινή δημοσιογραφία!

Next Article

Fake news ANT1: Η εταιρεία παραγωγής του Κοτζίμα σκέφτεται να κινηθεί νομικά

Related Posts
Total
29
Share