Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

ΔΕΝ «θερίζει» ο κορωνοϊός τους ιθαγενείς της Βραζιλίας – Η φωτό επίσης είναι αμφιλεγόμενη

Η φωτογραφία ενός ιθαγενή άνδρα που κουβαλάει στην πλάτη του τον πατέρα του για να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έγινε viral και έγινε σύμβολο της περίπλοκης υλικοτεχνικής υποδομής του εμβολιασμού σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, αναφέρει δημοσίευμα κάτω από τον τίτλο, Κορονοϊός: Θερίζει τους ιθαγενείς της Βραζιλίας – Άνδρας κουβάλησε τον πατέρα του στην πλάτη για να εμβολιαστεί.

Το δημοσίευμα του Έθνους που έχει αναπαραχθεί κι από άλλους ηλεκτρονικούς ιστότοπους, αναφέρει ότι, η φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν γιατρό δείχνει τον 24χρονο Tawy να κρατά τον 67χρονο Wahu, αφού και οι δύο έλαβαν μια δόση εμβολίου. Έπρεπε να περπατήσουν για ώρες μέσα στο δάσος για να φτάσουν στον τόπο εμβολιασμού. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι 853 ιθαγενείς έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη χώρα. Ωστόσο, ομάδες για τα δικαιώματα των ιθαγενών αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Μια έρευνα της Apib, μιας βραζιλιάνικης ΜΚΟ, ανέφερε ότι 1.000 ιθαγενείς πέθαναν μόνο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021.

Είτε με τα επίσημα στοιχεία, είτε με τα ανεπίσημα στοιχεία, ο πληθυσμός των ιθαγενών του Αμαζονίου ανέρχεται στις 896,900 εκ των οποίων το 36,2% ζει σε αστικές περιοχές. Οπότε και η λέξη «θερίζει» είναι μάλλον άτοπη.

Ο αρθρογράφος του Έθνους προφανώς έχει πηγή του άρθρο του BBC, και δημοσιεύει αλλά καρτ το ρεπορτάζ.

Ο Erik Jennings Simoes, είναι ο γιατρός που υποτίθεται τράβηξε τη φωτογραφία κι έδωσε τις πληροφορίες, ο οποίος ανήκει σε ομάδα εμβολιαστικού κέντρου που στήθηκε μέσα στο δάσος σε μια καλύβα αναμένοντας να πάνε εκεί οι ιθαγενείς αφού οι ίδιοι οι «λευκοί» δεν μπορούσαν να κάνουν περιοδείες στα γύρο χωριά. Και παρότι ο φερόμενος εμβολιασμός έγινε τον Ιανουάριο του 2021, κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του ιού Covid-19 στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού, ο ίδιος την κοινοποίησε στο Instagram μόλις την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, «για να στείλει ένα «θετικό μήνυμα στην αρχή του νέου έτους», αναφέρει το Έθνος.

Μόνο που ο ίδιος ο γιατρός διαψεύδει το Έθνος αφού στην ανάρτηση του δεν κάνει λόγο για «θερισμό» αλλά το αντίθετο: «Το 2022 φτάνει, και δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα COVID-19 στον πληθυσμό της Zoé».

Σε άλλη ανάρτηση ο γιατρός αναφέρει:

Για καλύτερη κατανόηση της φωτογραφίας στην τελευταία μου ανάρτηση, του γιου που κουβαλάει τον πατέρα του για το πρώτο εμβόλιο κατά του Covid 19, είναι απαραίτητο να πούμε ότι ο πληθυσμός της Zoé είναι διασκορπισμένος σε μια περιοχή 669 χιλιάδων εκταρίων που ζει σε περισσότερα από 50 διαφορετικά χωριά . Δεν υπάρχει ένα χωριό. Η κινητικότητα στην επικράτεια γίνεται με μονοπάτια μέσα στο δάσος.
Από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, οι Zoé έχουν απομονωθεί στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Χωρίστηκαν σε ομάδες των περίπου 18 οικογενειών. Υιοθέτησαν τη στρατηγική να μην διασταυρώνονται μεταξύ τους και να αποφεύγουν την εγγύτητα των λευκών.
Σχεδιάσαμε το πρώτο εμβόλιο κατά του Covid με τους Zoé και φτιάξαμε μαζί έναν ασφαλέστερο τρόπο για να το κάνουμε.
Χρησιμοποιήσαμε κάποιες καλύβες από χωριά κοντά στη βάση μας, ανοιχτά και ευάερα μέρη και επίσης όπου κανένας Zoé δεν μπορούσε να μείνει για ύπνο. Κάθε οικογένεια εμβολιάστηκε ξεχωριστά. Η άφιξή τους έγινε από μονοπάτια που μόνο αυτοί γνώριζαν και ήξεραν να αποφεύγουν τις διασταυρώσεις μεταξύ των ομάδων. Αυτή η τακτική λειτούργησε για σχεδόν 1 χρόνο πανδημίας και έτσι, τηρήθηκε και ενσωματώθηκε κατά την πρώτη και τη δεύτερη δόση.
Στην περίπτωση του Wahu και του Tawy Zoé, υπήρχε μια πολύ έντονη σχέση αγάπης, στοργής και σεβασμού μεταξύ πατέρα και γιου. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, ακόμη και εκτός του πλαισίου της πανδημίας, ο Tawy μετέφερε τον πατέρα του σε βόλτες μεταξύ χωριών. Το να τον φέρουμε σε ένα κοντινό χωριό ήταν πολύ πιο ασφαλές.
Αν πηγαίναμε στα χωριά, θα χρειάζονταν εβδομάδες για να εμβολιαστούν όλοι. Θα χρειαζόμασταν τους Zoé να μας καθοδηγούν, κάτι που θα αύξανε την επαφή με τους ιθαγενείς και την πιθανότητα μόλυνσης. Θα έπρεπε να κοιμόμαστε σε κάποια χωριά μαζί μαζί τους, αποτελώντας ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
Μπροστά στην πανδημία, όπως και σε άλλες δράσεις υγείας, έχουμε υιοθετήσει πρακτικές που σέβονται και λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα και τις γνώσεις των ανθρώπων. Αποφεύγουμε να επιβάλλουμε το βιοϊατρικό μας μοντέλο που συχνά προκαλεί σοβαρές σωματικές, ψυχολογικές και πολιτισμικές παρενέργειες. Ο πολιτισμός, η αγάπη και ο σεβασμός ο ένας για τον άλλον είναι αυτό που πρέπει να μάθουμε από τους Zoé. Αλλά, ο καθένας μπορεί να δει μια φωτογραφία σύμφωνα με αυτό που έχει στην καρδιά του.

Έτσι και ο καλός εθελοντής, περιβαλλοντολόγος και πιλότος γιατρός, που επί ένα χρόνο εμβολιάζει μόνο 18 οικογένειες του Αμαζονίου, ένα χρόνο μετά έβαλε αυτή τη φωτό και την «είδε» σύμφωνα «με αυτό που έχει στην καρδιά του». Φυσικά θα μπορούσε να είναι μια από τις πολλές βόλτες που έκανε ο ιθαγενής τον πατέρα του κουβαλώντας τον στην πλάτη του, αλλά εμείς θα πρέπει να δώσουμε πίστη στο γιατρό ότι η συγκεκριμένη πάρθηκε όταν τον πήγε για εμβολιασμό.

Το άλλο που επίσης αναφέρει το BBC είναι ότι τον Σεπτέμβριο, ο Wahu πέθανε για λόγους που παραμένουν ασαφείς. Ο Tawy παραμένει με την οικογένειά του και πρόσφατα πήρε την τρίτη δόση του εμβολίου.

Δεν ξέρουμε πως το λένε στον Αμαζόνιο όλο αυτό, αλλά σε μας, το λένε InfoWar, κι άντε να βγάλεις άκρη.

Πάντως τα ΜΜΕ από το 2020 ήδη έβλεπαν «θερισμό» των ιθαγενών του Αμαζονίου με τον έναν ή άλλο τρόπο: Μπροστά στον κίνδυνο της «εξαφάνισης» εξαιτίας της κορονοϊού είναι οι αυτόχθονες κοινότητες στην περιοχή του Αμαζονίου και γενικότερα στη Βραζιλία, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί ενώ οι ασθένειες που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα – όπως και ο κορονοϊος είναι ήδη η κύρια αιτία θανάτου για τους ιθαγενείς. [πηγή]

Στην Βραζιλία που η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει το 68.4% του πληθυσμού, μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο μπορεί να είναι τρεις φορές πιο μεταδοτική, αλλά η πρώιμη ανάλυση δείχνει ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά εναντίον του, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της χώρας, χωρίς να παρέχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς.

Total
3
Shares

Related Posts

Total
3
Share