Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Συνέντευξη Μητσοτάκη στην WP: «Έκοψαν» ερωτήσεις για το νόμο των fake news & το μένος για αντιεμβολιαστές

Ένα ακόμα περιστατικό κατάπτυστης δημοσιογραφίας, κυβερνητικά ελεγχόμενης, που δεν συνάδει με υποτιθέμενη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post και τη δημοσιογράφο Lally Weymouth.

Η συνέντευξη παρουσιάστηκε μεν σε όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ωστόσο πετσοκομμένη, προβάλλοντας μόνο τα σημεία που δείχνουν μια κυβέρνηση δυνατή και που έχει σε έλεγχο τη χώρα, από θέμα οικονομίας και πανδημίας κυρίως, και «λογόκριναν» τεχνηέντως καυτές ερωτήσεις της δημοσιογράφου σχετικά με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος απειλεί όχι μόνο τους απλούς πολίτες, αλλά και την ελευθεροτυπία.

Λάμπει, μάλιστα δια της απουσίας της, η παραδοχή του πρωθυπουργού μας:

«Κάνουμε τη ζωή δύσκολη για όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν»

Συγκεκριμένα, το επίμαχο σημείο που αφαιρέθηκε έχει τις εξής ερωτήσεις και απαντήσεις, μάλιστα κάποιες δεν είναι καν ερωτήσεις της δημοσιογράφου, αλλά ξεκάθαρες επικριτικές θέσεις:

Ε. Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση «ψευδών ειδήσεων» και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο.
Α. Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι ιστορίες «ψευδών ειδήσεων», ειδικά που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην εκτίθενται υπερβολικά.
Ε. Νομίζω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε επιτιθέμενοι στα ΜΜΕ;
Α. Αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο.
Ε. Τότε γιατί απλά δεν το κάνετε;
Α. Είσαι τόσο έμπειρος δημοσιογράφος. Θα λάβω την άποψή σας πολύ σοβαρά.
Ε. Είστε ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός. Γιατί να το κάνεις αυτό; Εσείς από όλους θα πρέπει να είστε συνηθισμένοι στα μέσα ενημέρωσης. Βρίσκεστε στο κοινό εδώ και χρόνια. Είναι μια ολισθηρή πλαγιά.
Α. Είχα το μερίδιο μου σε επιθέσεις. Αλλά δεν αφορά εμένα. Αφορά… τη δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορίες είναι ήδη στο Διαδίκτυο και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το Διαδίκτυο.
Ε. Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογοκρίνω.
Α. Θα λάβω την άποψή σας. Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, αυτό που κάνουμε είναι να δυσκολεύουμε τη ζωή όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια και δεν τους κλειδώνουμε.

Πόσο fake news είναι το ότι δεν κλειδώνουν τους ανεμβολίαστους, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται σε άτυπο lockdown αφού δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά μέρη και απειλούνται με περισσότερα; Ή το ότι κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το διαδίκτυο, όταν ήδη υπάρχει λογοκρισία σε όλες τις πλατφόρμες;

Πόσο fake news είναι να λέει ή να πιπιλάει η κυβέρνηση την καραμέλα, «τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», και μετά να παραδέχεται ο πρωθυπουργός σε ξένο τύπο ότι κάνει τη ζωή δύσκολη σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν για να κάνουν τελικά το εμβόλιο;

Και εδώ είναι το Δελτίο Τύπου όπως το έδωσε το Μαξίμου και αναδημοσίευσαν όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της κυβέρνησης Ταλιμπάν στην Ελλάδα:

Μητσοτάκης στην WP

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα. Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία» (Greece was in deep trouble. How did it right the ship), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να γίνει το success story της ευρωζώνης. «Η ανεργία μειώνεται και οι νέοι Έλληνες για πρώτη φορά επιστρέφουν στη χώρα» τονίζει.

Κυρ. Μητσοτάκης: Κομβική γεωστρατηγική η θέση της Ελλάδας στον τομέα μεταφοράς ενέργειας

Σε ερώτηση για τις επενδύσεις και το ενδιαφέρον επιχειρήσεων όπως η Microsoft, η Amazon και η Tesla, o πρωθυπουργός απαντά ότι «όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ελλάδα. Ο λόγος που το κάνουν είναι κυρίως λόγω του ανθρώπινου κεφαλαίου μας».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Το τραύμα κάθε γυναίκας είναι το τραύμα κάθε κοινωνίας, κάθε χώρας»

Ερωτηθείς για τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης και το χρέος, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ίσχυσαν αυτοί οι κανόνες, γεγονός που επέτρεψε «τη διάθεση σημαντικών πόρων για την ενίσχυση των οικονομιών».

Προσθέτει ότι στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας και υπογραμμίζει ότι οι αρχικοί κανόνες ήταν υπερβολικά άκαμπτοι. «Επέβαλλαν πολύ μεγάλα βάρη στις χώρες που έχουν υψηλότερο χρέος. Η δική μου οπτική είναι ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο καλύτερη θα είναι η δημοσιονομική μας θέση» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι η λύση για το χρέος και ότι η Ελλάδα «θα μπορεί να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023».

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για το βάρος που δίνεται στους εμβολιασμούς με την τρίτη δόση, για το γεγονός ότι το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του και προσθέτει: «Το ποσοστό εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού είναι 73%. Θέλουμε να φτάσουμε στο 80%».

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Lally Weymouth για το τι θα μπορούσε να συμβεί «αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο», ο πρωθυπουργός απαντά: «Εάν η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες για την ίδια -κυρώσεις από την Ε.Ε. Από την άλλη, εάν η Τουρκία σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει περιθώριο να καθίσουμε στο τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας».

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός αναφέρει καταρχάς ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εργαλειοποιεί τους μετανάστες». Επισημαίνει ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» και εξηγεί ότι «αν επιτρέψουμε ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών στην Ευρώπη, θα έχουμε μια επανάληψη του 2015 και αυτή θα είναι η μέρα που θα καταρρεύσει η Συμφωνία Σένγκεν, γιατί όλοι θα αρχίσουν να επιβάλλουν εσωτερικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων εντός της Ευρώπης».

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που κατηγορούν την Ελλάδα ότι απομακρύνει πρόσφυγες (turning away refugees) που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορά της, ο πρωθυπουργός επισημαίνει την αντίφαση όσων «κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα, ενώ δεν κουνούν το δάχτυλο στην Τουρκία, μια χώρα που εμπλέκεται σε κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μιλώντας για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει την ικανοποίηση της Ελλάδας και υπογραμμίζει τη σημασία των νέων βάσεων των ΗΠΑ όπως «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στην Τουρκία. Θα αποτελεί το φυσικό σημείο εισόδου για τα στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης».

«Σκοπεύετε να επισκεφθείτε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες;», ρωτά η δημοσιογράφος για να λάβει την παρακάτω απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να επισκεφτώ τις ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Πρόεδρος Biden είναι κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή μας και βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Total
1
Shares

Related Posts

Total
1
Share