Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Δανία – ΔΕΝ θανατώθηκαν 17.000.000 μινκ λόγω κορωνοϊού

Το γύρο του διαδικτύου έκανε προ ημερών η είδηση ότι «θανατώθηκαν 17.000.000 μινκ λόγω κορωνοϊού», όπως έγραψαν πολλά ΜΜΕ

Παρότι η κυβέρνηση της Δανίας όντως αρχικά αποφάσισε την μαζική θανάτωση εκατομμυρίων βιζόν στη χώρα, τελικά παραδέχθηκε ότι η εκστρατεία που είχε αρχίσει ήδη να διεξάγει για να αντιμετωπιστεί η εμφάνιση μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού στα βιζόν, δεν ήταν νομικά βάσιμη.

Την 4η Νοεμβρίου, η Δανία διέταξε την εξουδετέρωση όλων των βιζόν στη χώρα, δηλαδή ενός πληθυσμού μεταξύ 15 και 17 εκατομμυρίων, έπειτα από την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού (Cluster 5), που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από αυτά τα θηλαστικά κι η οποία, σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου.

Ωστόσο, ορισμένοι εκτροφείς διαμαρτυρήθηκαν για τη θανάτωση των υγιών ζώων και ο Τύπος αποκάλυψε ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την επιβολή της διαδικασίας θανάτωσης σε ζώα που δεν ασθενούν.

Στη συνέχεια ο υπουργός Γεωργίας Μόγκενς Γένσεν παραδέχθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, την απουσία «νομικής βάσης προκειμένου να ζητηθεί από τους εκτροφείς των βιζόν να σκοτώσουν τα ζώα τους εκτός των ζωνών», όπου είχαν καταγραφεί μολύνσεις ζώων.

Αγνοούσαν ότι ήταν παράνομο

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αγνοούσε την έλλειψη νομιμότητας της κυβερνητικής εντολής, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις την 4η Νοεμβρίου, κάτι που και η πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση. Την εκδοχή αυτή αμφισβητεί η αντιπολίτευση.

«Η πρωθυπουργός έδωσε μια παράνομη εντολή», κατήγγειλε ο Γιάκομπ Έλεμαν Γένσεν, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Venstre.

«Δεν μπορώ απλά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος σε εκείνη την αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συζητήθηκε η εντολή αυτή, που δεν υπογράμμισε ότι “ίσως θα πρέπει να έχουμε νομική εξουσιοδότηση”», είπε σε δημοσιογράφους.

Έκτοτε ο υπουργός κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για τη «θανάτωση και προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν» έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Το κείμενο, που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να παρουσιάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ελλείψει πλειοψηφίας, θα συζητηθεί σε τρεις αναγνώσεις, όπως ένα κανονικό νομοσχέδιο.

Από την ανακοίνωση την 4η Νοεμβρίου, 2,4 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη θανατωθεί στη Δανία, την πρώτη εξαγωγέα βιζόν παγκοσμίως.

Οι εκτροφείς βιζόν της Δανίας υπολογίζουν το κόστος της παραβίασης

Σύμφωνα με τους Financial Times, κάποιοι εκτροφείς βιάστηκαν να ακολουθήσουν τις αρχικές εντολές της κυβέρνησης και θανάτωσαν τα ζώα τους.

Ένας εξ αυτών θανάτωσε περισσότερα από 10.000 από τα μινκ του με αέριο αφού του ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης.

«Νιώθω ανόητος. Αισθάνομαι ηλίθιος γιατί τα σκότωσα και δεν υπάρχει νομοθεσία για αυτό. Αλλά δεν θα με δείτε να τα παρατάω μέχρι να βάλω το τελευταίο βιζόν στο κουτί», είπε ο κ. Wistoft, ο οποίος έχει καλλιεργήσει βιζόν τα τελευταία 35 χρόνια.

«Πολλοί μεγάλοι άντρες κλαίνε. Είναι καταστροφικό», δήλωσε ο Ole Bakke, ένας εκτροφέας βιζόν στη Βόρεια Γιουτλάνδη, στην καρδιά της επιδημίας Covid-19. Έχει σκοτώσει και τα 15.000 βιζόν του σε μια φάρμα που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Ο ίδιος μολύνθηκε με κορωνοϊό. «Τώρα τα πετάμε όλα. Και δεν είχαν το νόμο να το κάνουν αυτό – είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο», πρόσθεσε.

«Είμαι στα όρια μου», είπε ο κ. Wistoft, ο οποίος είχε 24.000 βιζόν πριν από τη σφαγή. «Σταματώ να σκοτώνω τα ζώα μου, γιατί ίσως να υπάρξει αλλαγή παιχνιδιού. Αλλά τότε ίσως δεν θα λάβω μπόνους για να τα σκοτώσω με μεγάλη ταχύτητα. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό». Ο Tage Pedersen, επικεφαλής της ένωσης κτηνοτρόφων της Δανίας, έκανε μια ασαφή αξιολόγηση της δήλωσης του υπουργού Jensen, που πρότεινε τη σφαγή: «Είμαι σοκαρισμένος. Είμαι σε απόγνωση. Είμαι έξαλλος. ”

Οι επιστήμονες έχουν επίσης αμφιβάλλει για την ανάγκη σφαγής, υποστηρίζοντας ότι οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές καθώς ο ιός περνά από το ένα είδος στο άλλο. Ο οργανισμός υγείας της Δανίας παραδέχτηκε ότι η πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, η οποία επηρέασε την ακίδα πρωτεΐνης που στοχεύουν πολλά εμβόλια, πιθανότατα έχει ήδη εξαφανιστεί.

Πολλοί αγρότες βιζόν υποψιάζονται ότι οι πολιτικοί ήταν πολύ χαρούμενοι για να δουν μια αμφιλεγόμενη βιομηχανία να κλείνει. Το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση που έχει να κάνει με την “ατζέντα” της Βιώσιμης Ανάπτυξης επεσήμανε από την πρώτη μέρα η Γάτα, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ επέμεναν σε εσφαλμένο αριθμό σφαγής ζώων.

Ο κ. Wistoft είπε ότι οι αρχές θα έπρεπε να είχαν λάβει μια δεύτερη γνώμη για το πόσο επικίνδυνη ήταν η μετάλλαξη. «Πόσο είναι πολιτική και πόσο σκληρή πραγματικότητα; Κανείς δεν θέλει μια κατάσταση όπου άνθρωποι θα πεθαίνουν εξαιτίας μου και του μυαλού μου. Αλλά πού είναι τα σκληρά στοιχεία;»

Οι εκτροφείς επισημαίνουν ότι θα μπορούσε έστω να δοθεί εντολή να θανατωθούν μόνο τα άρρωστα ζώα και όχι όλα.

Ο κλάδος έχει πληγεί πολύ κι ελάχιστοι θα επιβιώσουν και το ερώτημα τώρα τίθεται τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι εκτροφείς ως επάγγελμα στο μέλλον.

Σχετικά με το μινκ

Ουσιαστικά το μινκ, είναι ένα σαρκοφάγο θηλαστικό, που ανήκει στην οικογένεια των Μουστελιδών, δηλαδή ένα από τα δύο είδη της νυφίτσας. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη μεταξύ τους, το ευρωπαϊκό βιζόν (Mustela lutreola) και το αμερικανικό βιζόν (Neovison vison).

Τα γουνοφόρα ζωάκια έχουν μήκος περίπου 30-50 εκατοστά, με την ουρά τους να τους προσδίδει ακόμη 13-23 εκατοστά μεγέθους, ενώ ζυγίζουν από δύο κιλά ως και 4,5 κιλά, (τα θηλυκά ζυγίζουν λιγότερο).

Όπως οι συγγενικές τους νυφίτσες, τα βιζόν έχουν κοντά πόδια, μακρύ, παχύ λαιμό και ένα μεγάλο κεφάλι με κοντά και στρογγυλεμένα αυτιά. Το αμερικανικό βιζόν έχει καφέ γούνα και λευκά χείλη, και το ευρωπαϊκό είναι μικρότερο μέγεθος και έχει σκούρα γκρίζα γούνα με λευκά χείλη επίσης.

Το βιζόν τρέφεται με μικρά ζώα, όπως βατράχους, ψάρια και τρωκτικά, αλλά και με αυγά, ενώ όπως αναφέρει η Wikipedia, οι ενήλικες μινκ μπορεί να τρώνε και μικρά βιζόν, και ακόμη μπορούν να καταναλώσουν τροφή για σκύλους και συκώτια γαλοπούλας.

Εκτιμάται πως μια φάρμα με 3.000 βιζόν μπορεί να χρειαστεί έως και δύο τόνους τροφής την ημέρα και ίσως γι’ αυτό το λόγο θεωρούνται να μην ανταποκρίνονται στην “Βιώσιμη Ανάπτυξη” της Ατζέντας 21 του ΟΗΕ.

Στην άγρια φύση, το ευρωπαϊκό βιζόν συναντάται κυρίως στην Ρουμανία, στην Φινλανδία και την Ρωσία, όπου ζει κοντά σε έλη, λίμνες και ποτάμια, σε δάση με πλούσια βλάστηση. Το αμερικανικό βιζόν βρέθηκε αρχικά σε όλη τη Βόρεια Αμερική, ενώ σήμερα κατοικεί σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, της Σκανδιναβίας, της Νότιας Αμερικής, ακόμη και της Ισλανδίας.

Γενικότερα, το μινκ ζει κοντά στο νερό σε όχθες ποταμού, λίμνες και έλη. Μερικές φορές ωστόσο, εγκαταλείπουν το νερό για να βρουν κουνέλια, που αποτελούν μια από τις αγαπημένες του τροφές.

Για τη γούνα του εκτρέφεται αποκλειστικά σε ειδικά εκτροφεία ακριβώς και μόνο για αυτό τον σκοπό.

Total
11
Shares

Related Posts

Total
11
Share