Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Ισχύει ότι ασθενείς που ανάρρωσαν από κορωνοϊό «επαναμολύνθηκαν»;

Το τελευταίο 24ωρο κυκλοφορεί παγκοσμίως η είδηση ότι ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εντόπισαν το «πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας

Μάλιστα το Πρώτο Θέμα, το πάει κι ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ένας ασθενής στην Ολλανδία και ένας άλλος στο Βέλγιο επιβεβαιώθηκε ότι επαναμολύνθηκαν από κορωνοϊό, μετέδωσε το ολλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS σήμερα, επικαλούμενο ιολόγους.

Σύμφωνα με το NOS, η ιολόγος Μάριον Κούπμανς δήλωσε ότι ο Ολλανδός ασθενής είναι ένας ηλικιωμένος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, και ότι υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις ανθρώπων που ασθενούν από τον νέο κορονοϊό για μεγάλο διάστημα, στη συνέχεια φαίνεται να αναρρώνουν, όμως μετά υποτροπιάζουν.

Όμως μια πραγματική επαναμόλυνση, όπως στις περιπτώσεις στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ, απαιτεί γενετικό έλεγχο του ιού και στην πρώτη και τη δεύτερη μόλυνση ώστε να ελεγχθεί αν ο ιός διαφέρει λίγο στις δύο περιπτώσεις.

Τώρα σε ό,τι αφορά τον ασθενή από το Χονγκ Κονγκ, είναι ένας άνδρας ηλικίας 33 ετών που βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό για πρώτη φορά στις 26 Μαρτίου, αφού παρουσίασε συμπτώματα όπως βήχα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και πυρετό, δηλαδή ό,τι κα ι μια κοινή γρίπη. Αφού ανάρρωσε, υποβλήθηκε σε τεστ και βγήκε αρνητικός δύο φορές. Όμως στις 15 Αυγούστου, βρέθηκε ξανά θετικός και αυτή τη φορά δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα: ο ιός εντοπίστηκε τυχαία, επειδή υποβλήθηκε σε τεστ στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του από την Ισπανία, μέσω Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μια επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λίγους μήνες αφότου κάποιος ανέρρωσε από την πρώτη μόλυνση», σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.

Να μην εφησυχάζουν όσοι ανάρρωσαν και να «τηρούν» όλα τα μέτρα – Ενισχυμένα εμβόλια

«Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν ήδη από την Covid-19 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μολυνθούν και πάλι και οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Κέλβιν Κάι-Ουάνγκ Το. «Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ίσως είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί η Covid επειδή ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και μπορεί να επαναμολύνει τους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο διαδοχικές μολύνσεις στον ίδιο άνθρωπο προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19. «Αυτό αποδεικνύει ότι πρόκειται για νέα μόλυνση, και όχι για παρατεταμένη παρουσία του ιού», εξήγησε ο Κέλβιν Κάι-Ουάνγκ Το.

«Δεδομένου ότι η ανοσία ίσως να μην διαρκεί για πολύ καιρό μετά τη μόλυνση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμβολιασμού ακόμη και των ανθρώπων που έχουν ήδη μολυνθεί»

… επισημαίνουν οι ερευνητές. Επιπλέον, «τα εμβόλια ίσως να μην παρέχουν ισόβια προστασία» από την Covid-19, προειδοποίησαν, και εξετάζεται ότι ίσως πρέπει να είναι «ενισχυμένα», αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι δεν θα πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

Οι… «ειδικοί» ανά τον κόσμο, έχουν επικοινωνία μεταξύ τους;

Από τα τέλη Απριλίου κιόλας που μας πέρασε, υπήρξε ένα δημοσίευμα στην Κορεάτικη Herald, με τίτλο Ασθενείς που ανάρρωσαν διαπιστώθηκαν ψευδώς θετικοί και όχι σε νέα μόλυνση. Και αναφέρει:

Οι ειδικοί για τις μολυσματικές ασθένειες της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι θραύσματα νεκρών ιών ήταν η πιθανή αιτία περισσότερων από 260 ατόμων μετά από τεστ βρέθηκαν ξανά θετικοί στον κορωνοϊό, ακόμη και εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των αναρρώσεων.

Ο Oh Myoung-don, ο οποίος ηγείται της κεντρικής κλινικής επιτροπής για τον αναδυόμενο έλεγχο ασθενειών, είπε ότι τα μέλη της επιτροπής βρήκαν ελάχιστο λόγο να πιστεύουν ότι αυτές οι περιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι επαναμολύνσεις ή επανενεργοποιήσεις COVID-19, οι οποίες θα είχαν κάνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό του ιού πολύ πιο τρομακτικές.

«Οι δοκιμές ανίχνευσαν το ριβονουκλεϊκό οξύ του νεκρού ιού», είπε ο Oh, γιατρός νοσοκομείου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, σε συνέντευξη τύπου στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο.

Συνέχισε να εξηγεί ότι σε δοκιμές PCR, ή σε δοκιμές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης, που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση COVID-19, γενετικά υλικά του ιού ενισχύονται κατά τη διάρκεια της δοκιμής, είτε προέρχεται από ζωντανό ιό είτε μόνο από θραύσματα νεκρών κυττάρων ιών που μπορεί να χρειαστούν μήνες για να καθαριστούν από ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Οι δοκιμές PCR δεν μπορούν να διακρίνουν εάν ο ιός είναι ζωντανός ή νεκρός, πρόσθεσε και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

«Η δοκιμή PCR που ενισχύει τη γενετική του ιού χρησιμοποιείται στην Κορέα για τη δοκιμή COVID-19,
και οι περιπτώσεις υποτροπής οφείλονται σε τεχνικά όρια της δοκιμής PCR».

Από τα 263 άτομα εκείνη την περίοδο βγήκαν πάλι θετικά στην Κορέα αφού κηρύχθηκαν απαλλαγμένα από ιούς, εκ των οποίων 17 ήταν ανήλικοι ή έφηβοι, δήλωσε το Εθνικό Ιατρικό Κέντρο.

«Το αναπνευστικό επιθηλιακό κύτταρο έχει χρόνο ημιζωής έως και τρεις μήνες, και ο ιός RNA στο κύτταρο μπορεί να ανιχνευθεί με δοκιμή PCR έναν έως δύο μήνες μετά την εξάλειψη του κυττάρου», είπε ο Oh.

Τα ευρήματα της επιτροπής επιβεβαίωσαν μια προηγούμενη αξιολόγηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας ότι οι επαναλαμβανόμενοι ασθενείς φαίνεται να έχουν μικρή ή καθόλου μεταδοτική νόσο.

Το KCDC ανέφερε τα αποτελέσματα των δοκιμών καλλιέργειας ιών που όλοι απέτυχαν να βρουν ζωντανό ιό σε ασθενείς που έχουν ανακτηθεί

Η επιτροπή απέκλεισε την επανενεργοποίηση του COVID-19 ως λόγος υποτροπής και είπε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα εμφάνισης επαναμολύνσεων λόγω αντισωμάτων που αναπτύσσουν οι ασθενείς

«Η διαδικασία με την οποία το COVID-19 παράγει έναν νέο ιό λαμβάνει χώρα μόνο σε κύτταρα ξενιστές και δεν διεισδύει στον πυρήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλεί χρόνια λοίμωξη ή υποτροπή », είπε ο Oh.

Εύλογα λοιπόν γεννιούνται τα ερωτήματα: Αυτά τα περιστατικά που αναφέρονται ως επαναμολύνσεις ελέγχθηκαν σωστά και αν τελικά οι «ειδικοί» του κόσμου, μιλάνε καθόλου μεταξύ τους, ή είναι τσακωμένοι;

Total
16
Shares

Related Posts

Total
16
Share