Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

ΔΕΝ δείχνει η φωτογραφία τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ φωτιές στην Αυστραλία!

Από χτες έχει γίνει viral ένας χάρτης που φέρεται να δείχνει τις φωτιές στην Αυστραλία, αλλά η εικόνα δεν είναι η πραγματική

Από χτες έχει γίνει viral στο ελληνικό Facebook μια εικόνα που παρουσιάζεται ως δορυφορική φωτογραφία της NASA από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Η εικόνα φέρεται ότι δείχνει τις πυρκαγιές σήμερα ή τις ενεργές εστίες φωτιάς γενικά και έχει μπει και στα πρωτοσέλιδα πολλών ηλεκτρονικών εφημερίδων.

Ωστόσο η εικόνα δεν είναι από τη NASA και δεν είναι δορυφορική φωτογραφία. Είναι μια «τρισδιάστατη απεικόνιση» των πυρκαγιών της Αυστραλίας από τον Anthony Hearsey, «κατασκευαστή εικόνας που ειδικεύεται στη φωτογραφία και τη δημιουργική απεικόνιση», η οποία καταρτίστηκε από τα δορυφορικά δεδομένα της NASA που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η τωρινή και πραγματική εικόνα της Αυστραλίας από το FIRMS της NASA και το λινκ που μπορεί κανείς να βρει τα στοιχεία είναι αυτό.

Oπότε ο χάρτης που έγινε viral είναι στην πραγματικότητα μια 3D απεικόνιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ένα γράφημα δηλαδή, και όχι μια φωτογραφία από δορυφόρο.

Ο Anthony Hearsey από το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, που το ανάρτησε στο Facebook εξηγεί τι ακριβώς βλέπουμε και τι έχουμε παρεξηγήσει. Μάλιστα απολογείται πως δεν περίμενε το γράφημα του να γίνει viral.

To γράφημα σχεδιάστηκε συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από όλες τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς -μικρές και μεγάλες- σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20, και ότι σημειώνει ότι δεν εξακολουθούν να υφίστανται πλέον όλες αυτές.

Εξηγεί ακόμα ότι το έντονο χρώμα είναι υπερβολικό λόγω του rendering και παραθέτει τον αρχικό χάρτη ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό για το γράφημα.

Διαβάστε ακόμα στην AllNewz: Όλα όσα δεν σας έχουν πει για τις φωτιές τις Αυστραλίας

Total
1
Shares

Related Posts

Total
1
Share