Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Ούτε “Έλληνας”, ούτε “ξενοφοβικός” ο Σαλβίνι επειδή δεν τρώει Nutella!

Πιο Έλληνας ο Μ.Σαλβίνι από τους Έλληνες πολιτικούς: «Έκοψε» τη Nutella γιατί έχει τουρκικά φουντούκια, γράφει ο ένας, Ξενοφοβικός και με τη Nutella! Ο Σαλβίνι την έκοψε γιατί έχει τούρκικα φουντούκια!, γράφει ο άλλος

Το πρώτο άρθρο είναι του “ελληναράδικου” ProNews που όμως είναι… Βουλγαρικών συμφερόντων από το 2011 που πουλήθηκε το defencenet (τι να κάνουμε; συμβαίνουν κι αυτά), το δε δεύτερο είναι του newsit, του μεγάλου δημοσιογράφου Ευαγγελάτου.

Στο πρώτο, λοιπόν, επειδή ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, σε μία εκδήλωση του κόμματός του στη Ραβένα στράφηκε εναντίον της ιταλικής Nutella λόγω του ότι επιλέγει να χρησιμοποιεί τουρκικά φουντούκια, αυτό τον έκανε μάνι-μάνι “πιο ‘Ελληνα από τους Έλληνες πολιτικούς”.

Μια οπαδός τον είχε ρωτήσει εάν κρύωνε ένα παγωμένο βράδυ μιας συγκέντρωσης. «Όχι κυρία μου, εγώ δεν κρυώνω…είμαι καλά. Έπειτα, εγώ τρώω ψωμί και σαλάμι και δύο σαρδέλες και είμαι ακόμη καλύτερα», αστειεύτηκε ο Σαλβίνι. Τότε εκείνη του υπενθύμισε πως μια παλιά ανάρτηση του όπου έτρωγε Nutella, κι εκείνος βρήκε ευκαιρία και σχολίασε:

«Nutella; Το γνωρίζετε κυρία μου πως έχω αλλάξει; Γιατί ανακάλυψα πως στη Nutella χρησιμοποιούν τουρκικά φουντούκια κι εγώ προτιμώ να στηρίζω επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ιταλικά προϊόντα, προτιμώ να τρώω ιταλικά και να βοηθώ τους Ιταλούς αγρότες», εξήγησε ο Σαλβίνι.

Κι έτσι η άλλη πλευρά βρήκε την ευκαιρία να τον πει… “ξενοφοβικό”! Με λίγα λόγια, όποιος στηρίζει τα τοπικά προϊόντα είναι ξενοφοβικός. Αλλά, η Nutella, μπορεί να “ρίχνει” τους αγρότες παραγωγούς φουντουκιού και να αγοράζει -πιθανά φθηνότερα- από την Τουρκία, ωστόσο εξακολουθεί να είναι Ιταλική εταιρεία, καθώς είναι προϊόν της Ιταλικής Ferrero.

Η δήλωση του κατά της Nutella επικρίθηκε από τον Stefano Buffagni, τον αναπληρωτή υπουργό βιομηχανίας, ο οποίος δήλωσε: “Είναι τρελός. Η επίθεσή του σε ένα από τα πιο γνωστά και τα πιο ευρέως πωλούμενα προϊόντα της Ιταλίας, την Nutella, αποτελεί απόδειξη αυτού. Η Ferrero είναι μια ηγετική εταιρεία στην Ιταλία που δίνει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες ανθρώπους”, δήλωσε ο κ. Buffagni, από το Κίνημα των πέντε αστέρων, η οποία κυβερνά σε συμμαχία με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

“Είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούνται τα τουρκικά φουντούκια, αλλά το ένα τέταρτο των φουντουκιών προέρχεται από την Ιταλία, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη ζήτηση για αυτό το προϊόν”.

Οι κύριες χώρες παραγωγής φουντουκιών είναι η Τουρκία, η Ιταλία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα. Αν και το φουντούκι παράγεται επίσης στην Πρώην Σοβιετική Ένωση, το Ιράν, τη Ρουμανία και τη Γαλλία, αυτές οι χώρες δεν έχουν σημαντική συνεισφορά στο παγκόσμιο εμπόριο φουντουκιών. Η Τουρκία είναι ο πρώτος παραγωγός και εξαγωγέας φουντουκιού παγκοσμίως, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 73% της παγκόσμιας παραγωγής.

Με λίγα, λόγια, και Ελληνικά να ήταν τα φουντούκια της Nutella, ο Σαλβίνι λογικά θα την έκοβε, στηρίζοντας τα ιταλικά φουντούκια;

Ποιά τότε μπορεί να είναι η αιτία για να μην την τρώει πια;

Πότε ανακάλυψε ο Σαλβίνι ότι η Nutella αγοράζει φουντούκια από την Τουρκία; Πριν ή μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με το προϊόν;

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο όμιλος Ferrero αποφάσισε να “αναστείλει προσωρινά”, “για προληπτικούς λόγους”, την παραγωγή του πρώτου εργοστασίου του παγκοσμίως της Nutella, στη Νορμανδία, μετά τον εντοπισμό ενός “ελαττώματος στην ποιότητα”.

Ωστόσο αυτό ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα. Τον Ιανουάριο του 2017 οι κατασκευαστές της Nutella δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που ανέφερε ότι ένα από τα συστατικά της, το φοινικέλαιο, είναι περισσότερο καρκινογόνο από οποιοδήποτε άλλο λάδι.

Το γεγονός έδωσε “πάσα” στους Έλληνες διατροφολόγους να εξηγήσουν ότι, το εν λόγω έλαιο που χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού κόστους στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ , είναι… ένα διατροφικό σκουπίδι για τον οργανισμό.

Τώρα μάλιστα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι βγαίνει νόημα γιατί έκοψε ο Σαλβίνι την Nutella και την μποϋκοτάρει έμμεσα, κάνοντας έξυπνη πολιτική, αλλά το νόημα ξαναχάνεται μετά την κατακραυγή από τα παγκόσμια ΜΜΕ. Λίγες ώρες μετά, ένα νέο τουίτ όπου φιγουράρει ο ίδιος σε μάρκετ πλάι στα βάζα της Nutella.

“Οι δαπάνες για το δείπνο των παιδιών, φτάνουν στο γλυκό!”, γράφει.

Total
8
Shares

Related Posts

Total
8
Share