Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Fact-checking: Πέθαναν οι τάρανδοι στην Νορβηγία λόγω Κλιματικής Αλλαγής;

Ένα ακόμα άρθρο από τα δεκάδες πια που κυκλοφορούν παγκοσμίως σε καθημερινή βάση και αναπαράγονται σαν τα κουνέλια, κάνει λόγο για περίπου 200 ταράνδους που βρέθηκαν νεκροί “λόγω κλιματικής αλλαγής”

Φυσικά ο ισχυρισμός προέρχεται από μια επιστημονική ομάδα η οποία απλά “πιστεύει” ότι η αιτία είναι η κλιματική αλλαγή – μια εικασία και τίποτα περισσότερο. Το άρθρο είναι ένα ακόμα που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε θλίψη η οποία συνήθως εκδηλώνεται με το γνωστό emoji 😢.

Τρεις ερευνητές του Πολιτικού Ινστιτούτου καταμέτρησαν 200 κουφάρια ταράνδων, που είχαν πεθάνει (μάλλον) από την πείνα τον χειμώνα και θεώρησαν ότι είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το γεγονός ότι οι τάρανδοι πεθαίνουν από την πείνα συμβαίνει, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, όμως αυτό το επίπεδο θνησιμότητας δεν κατεγράφη παρά μόνο μία φορά, μετά τον χειμώνα του 2007-2008.

Ποιος γνωρίζει τη διαμάχη Νορβηγίας και Σουηδίας σχετικά με τους ταράνδους;

Οι δυο χώρες φέρεται να έχουν άριστες σχέσεις σε όλα, κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς από την χαλαρότητα που υπάρχει στα σύνορά τους, που μπορεί κανείς να τα διασχίσει με άνεση περιπάτου.

Ωστόσο είναι κάτι που αποτελεί το μήλο της Έριδας: οι Τάρανδοι!

Όπως είναι κατανοητό, οι τάρανδοι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε από σύνορα, ούτε από περιορισμούς. Βλέπουν τροφή και φύση, πάνε και τρώνε.

Όμως η διαφορά είναι ότι η μεν Σουηδία τους θέλει, η δε Νορβηγία θέλει τους πληθυσμούς υπό περιορισμό.

Σύμφωνα με το theculturetrip.comτο πρόβλημα ξεκινά με τους διαφορετικούς κανόνες που έχουν οι δύο χώρες όσον αφορά τα κτηνοτροφικά δικαιώματα και τα δικαιώματα βοσκής: Η προσέγγιση της Σουηδίας είναι πολύ χαλαρή, ενώ η Νορβηγία είναι πολύ αυστηρή.

Ως αποτέλεσμα των πιο χαλαρών νόμων, ο σουηδικός πληθυσμός ταράνδων συνεχίζει να αυξάνεται και να αυξάνεται – έχει αυξηθεί κατά 50.000 από πέρυσι (το άρθρο είναι του ’18). Περισσότερα ζώα σημαίνουν μεγαλύτερη ανάγκη για βόσκηση της γης, γεγονός που εξηγεί γιατί ακόμα περισσότεροι οι τάρανδοι βρίσκονται στο νορβηγικό σύνορο. Από την άλλη πλευρά, η Νορβηγία θέλει να διατηρήσει τον πληθυσμό των ταράνδων υπό έλεγχο. Εκτός από την ανησυχία για τη γη και την οικολογική βιωσιμότητα που απειλείται από το γεγονός ότι πάρα πολλά ζώα βόσκουν στην ίδια περιοχή, υπήρξε επίσης μια χρόνια απώλεια ασθενείας πέρυσι. Η ασθένεια είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή περίπου 2.200 ταράνδων και ο φόβος είναι ότι, με περισσότερους Σουηδούς ταράνδους να έρχονται πέρα ​​από τα σύνορα, μπορεί να ανακάμψει ξανά.

Το δημοσίευμα συνεχίζει εξηγώντας ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, τις διάφορες συμφωνίες που κατά καιρούς συνάπτουν οι δυο χώρες και ότι η όλη κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Σάμι, των ιθαγενών που ζουν από το εμπόριο των ταράνδων.

Ακριβώς στα ίδια μήκη κύματος είναι και άρθρο της ίδιας χρονιάς -2018- που δημοσίευσε αρχικά το Bloomberg, και κάνει λόγο για επείγοντα μέτρα του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης της Νορβηγίας, Jon Georg Dale, μέτρα…

μέτρα για την εξόντωση των σουηδών ταράνδων που διασχίζουν τα σύνορα, καθώς η Σουηδία διστάζει να κυρώσει μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από μια δεκαετία. Μέχρι να το κάνει η Σουηδία, η βόσκηση στη σκανδιναβική ενδοχώρα διέπεται από το Lapp Codicil από το 1751, το οποίο δίνει δικαιώματα στους κτηνοτρόφους από τη Σουηδία, αλλά και από τη Νορβηγία, να αγνοούν τα σύνορα

Όπως καταλαβαίνετε, αν κάποιος μπορεί να κάνει εικασίες και να μιλήσει χωρίς απτές αποδείξεις, μάλλον θα επιλέξει να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση της εξόντωσης, παρά στο γεγονός ότι ΞΑΦΝΙΚΆ, παρουσιάστηκε κλιματική αλλαγή στη Νορβηγία, έβρεξε πολύ κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην βρίσκουν τροφή οι Τάραναδοι.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα

Η περιοχή στην οποία βρέθηκαν οι νεκροί τάρανδοι δεν είναι στα σύνορα Νορβηγίας – Σουηδίας αλλά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία της Νορβηγίας. Η περιοχή διαθέτει ένα κλίμα αρκτικό, αν και με σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες από άλλες περιοχές στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Η χλωρίδα επωφελείται από τη μεγάλη περίοδο της ηλιόλουστης μέρας για να αντισταθμίσει την πολική νύχτα. Το Σβάλμπαρντ είναι ένα τόπος αναπαραγωγής για πολλά θαλάσσια πτηνά και διαθέτει επίσης πολικές αρκούδες, ταράνδους, αρκτική αλεπού και ορισμένα θαλάσσια θηλαστικά.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Η “πείνα” λόγω κλιματικής αλλαγής, βάρεσε μόνο τους ταράνδους της περιοχής και κανένα από τα υπόλοιπα ζώα, ή τελικά η Νορβηγία κάτι έχει με τους ταράνδους γενικότερα;

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι γίνεται μεγάλη σπέκουλα κι εκμετάλλευση στο όνομα της Κλιματικής Αλλαγής, προπαγάνδα και ψυχαναγκασμός στους πολίτες του κόσμου, πρόκληση κατάθλιψης κι ενοχές, σε μια τόσο μεγάλη κλίμακα λόγω της ευκολίας μέσω διαδικτύου, που η Ανθρωπότητα ποτέ άλλοτε δεν έχει ξαναδεί.

Γι’ αυτό παρακαλούμε, πριν σας πιάσει θλίψη και καημός μπροστά στο κάθε ανυπόστατο δημοσίευμα, κάντε πρώτα μια δική σας έρευνα. Αξίζει τον κόπο, ακόμα και να καταγγείλετε μετά το ΜΜΕ το οποίο σπείρει ψευδείς ειδήσεις άνευ αποδείξεων βασισμένο απλώς στα πιστεύω, τις εικασίες και τις θεωρίες μιας μερίδας “ειδικών”.

Total
22
Shares

Related Posts

Total
22
Share