Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Σεισμός Καλιφόρνιας: Ο καθηγητής Συνολάκης πρόσθεσε 83 χλμ βάθος και… την “έσωσε”!

Το γεγονός ότι το εστιακό βάθος του σεισμού στην Καλιφόρνια εντοπίζεται στα εκατό χιλιόμετρα «έσωσε» την Καλιφόρνια

Γράφει το Πρώτο Θέμα και έχει ήδη αρχίσει να αναπαράγεται κι από άλλους ιστότοπους

Το γεγονός ότι το εστιακό βάθος του σεισμού στην Καλιφόρνια εντοπίζεται στα εκατό χιλιόμετρα «έσωσε» την Καλιφόρνια. Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ακαδημαϊκός – καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και της Νότιας Καλιφόρνιας, Κώστας Συνολάκης οι συνέπειες του σεισμού των 7,1 Ρίχτερ στην επιφάνεια ήταν -ευτυχώς- δυσανάλογες του μεγέθους του, οφείλεται στο μεγάλο του εστιακό βάθος.

«Διαφορετικά θα είχαμε περισσότερες καταστροφές», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Συνολάκης. Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να υπάρξει ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός σύμφωνα με την αρμόδια εθνική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμάται στο 5%- 10%, καθώς έχει συσσωρευθεί αρκετή σεισμική ενέργεια στην περιοχή- πρόκειται άλλωστε για μια περιοχή που γίνονται μεγάλοι σεισμοί. 

Ωστόσο, ο κ. Συνολάκης επισήμανε ότι το σύστημα προειδοποίησης για τους σεισμούς που είναι εγκατεστημένο στην Καλιφόρνια και προειδοποιεί για επικείμενη σεισμική δόνηση δευτερόλεπτα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει όμως η δυνατότητα να λειτουργήσουν κρίσιμες υποδομές όπως γεννήτριες σε νοσοκομεία ή να σταματήσουν να λειτουργούν ευαίσθητες εγκαταστάσεις δεν ενεργοποιήθηκε. Αυτό κατ’ αρχήν αποδίδεται στο είδος του σεισμού, στο μεγάλο του εστιακό βάθος, δηλαδή. Ομως, το γεγονός αυτό βάζει νέα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα, ώστε να γίνει η απαραίτητη προσαρμογή του συστήματος και να μπορεί να λειτουργεί στο μέλλον και για τέτοιους σεισμούς, όχι μόνο στην Καλιφόρνια, αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο. 

Καλή όλη αυτή η επιστημονική ανάλυση, μόνο που το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα μόλις 17χλμ, καθώς επιφανειακοί είναι και όλοι οι σεισμοί που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν.

Κάτι τέτοιες γκάφες σε κάνουν πραγματικά να αναρωτιέσαι πόση τυφλή εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στους δημοσιογράφους που πολλές φορές μοιάζουν να είναι εκτός τόπου, χρόνου και… βάθους!

Total
21
Shares

Related Posts

Total
21
Share