Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Είπε η Μαρία Αντουανέτα την ιστορική φράση για το ψωμί και το κέικ;

Με αφορμή την κόντρα της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, με τους Ειδικούς Φρουρούς και την αναφορά της στην “ιστορική” φράση της Μαρίας Αντουανέτας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η φράση αυτή, δεν ειπώθηκε ποτέ από τα χείλη της εν λόγω βασίλισσας!

Για πολλά χρόνια μετά την εκτέλεση της από τους φιλελεύθερους επαναστάτες κατά την Γαλλική Επανάσταση, της αποδιδόταν η θρυλική φράση: «αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι». Για χρόνια και πολλές γενιές ο κόσμος είχε αυτή την γνώση, γραμμένη στα ιστορικά ακόμα και σχολικά βιβλία, με αποτέλεσμα η μορφή της Μαρίας Αντουανέτας να γίνει το υπόδειγμα υπεροψίας και αδιαφορίας της εξουσίας, και να γίνεται αναφορά στο πρόσωπό της για περιπτώσεις ανθρώπων εγωιστών και αδίκων, που ζουν στον δικό τους κόσμο.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι ιστορικοί απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι η φράση της ανήκει.

Η φράση ήταν ήδη γνωστή πολλά χρόνια πριν από το 1789. Αναφέρθηκε αρχικά σε μια ελαφρώς διαφορετική μορφή για την Μαρία Θηρεσία, την ισπανή πριγκίπισσα που παντρεύτηκε τον βασιλιά Λουδοβίκο XIV, το 1660. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο λαός της Γαλλίας θα έπρεπε να φάει “la croûte de pâté”, δηλαδή, την κρούστα του πατέ.

Κατά τον επόμενο αιώνα, αρκετοί άλλοι του 18ο αιώνα, επίσης, κατηγορήθηκαν για την φράση, συμπεριλαμβανομένων δύο θείων του Λουδοβίκου του XVI.

Ο φιλόσοφος Jean-Jacques Rousseau συμπεριέλαβε την ιστορία του πατέ στο “Confessions” του το 1766, αποδίδοντας τα λόγια σε μια “μεγάλη πριγκίπισσα” (πιθανώς Marie-Thérèse).

Η Μαρία Αντουανέτα, σε ηλικία 7 ετών, όταν έγραφε ο Rousseau το βιβλίο του

Σε όποιον κι αν ανήκουν αυτά τα αξέχαστα λόγια, σχεδόν σίγουρα δεν είναι η Μαρία Αντουανέτα,
που εκείνη τη στιγμή που έγραφε ο Rousseau, ήταν μόλις 10 ετών – τρία χρόνια πριν από το γάμο της με τον Γάλλο πρίγκιπα, και οκτώ χρόνια πριν γίνει βασίλισσα.

Κοινωνική Μηχανική

Αντί η φράση να είναι το υπόδειγμα της αδιαφορίας έχοντας ως πρότυπο την Αντουανέτα, θα έπρεπε να είναι ένα ιστορικό παράδειγμα κοινωνικής χειραγώγησης. Το… απόλυτο “fake news” της εποχής, που διαδόθηκε σκοπίμως για να “κουρδίσει” τους επαναστατημένους Γάλλους και να δικαιολογήσει τον απαγχονισμό της, όταν εκείνη φυλακισμένη πια, προσπαθούσε μέσα από την φυλακή να οργανώσει την αντίσταση κατά των “πεφωτισμένων” του Παρισιού.

Η μάζα έπρεπε να είναι θυμωμένη κι εξεγερμένη. Κάπως έτσι, αυτοί που βρίσκονται στο παρασκήνιο καταφέρνουν να συμπαρασύρουν στα σχέδια τους τις μάζες, κρατώντας δυο γερά εργαλεία στα χέρια τους: Την πληροφόρηση και την ψυχολογία της μάζας.

Κι όμως ακόμα και σήμερα, η Μαρία Αντουανέτα διασύρεται παρότι οι ιστορικοί έχουν αποκαταστήσει την μνήμη της. Αντιθέτως, αυτό που της αποδίδεται ως αληθές, ήταν ότι πηγαίνοντας προς την γκιλοτίνα σκόνταψε στο πόδι κάποιου και του είπε, «Συγχωρήστε με, κύριε. Δεν το έκανα επίτηδες».

Η ιστορικός Antonia Fraser, συγγραφέας της βιογραφίας της βασίλισσας της Γαλλίας, πιστεύει ότι το απόφθεγμα είναι εντελώς αντίθετο ως προς την Αντουανέτα, την οποία χαρακτηρίζει ως “έξυπνη γυναίκα που δώριζε γενναιόδωρα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και, παρά το δικό της αναμφισβήτητα πλούσιο τρόπο ζωής, έδειξε ευαισθησία προς τον φτωχό πληθυσμό της Γαλλίας”.

Ωστόσο ο κύβος είχε ριφθεί και οι “Διαφωτιστές” είχαν αποφασίσει να τελειώνουν με τους γαλαζοαίματους και να αναλάβουν οι ίδιοι την διακυβέρνηση της χώρας. Μέχρι σήμερα, που φτάσαμε στα Κίτρινα Γιλέκα. Ιστορικό loop...

Total
3
Shares

Related Posts

Total
3
Share