Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Απίστευτο: Εκπαιδεύουν εφήβους πως να γίνουν ψεύτες του διαδικτύου!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Κυκλοφόρησε ένα παιγνίδι που υποτίθεται στοχεύει να εκπαιδεύσει τους χρήστες του διαδικτύου και των social media στο να εντοπίζουν τις ψευδείς ειδήσεις, αλλά στην πραγματικότητα, τους εκπαιδεύει πως να εξαπατούν το κοινό τους και να το αυξάνουν λέγοντας τα καλύτερα ψέματα! – Το…”εκπαιδευτικό παιγνίδι”απευθύνεται κύρια σε νέους και εφήβους,ακόμα και μικρά παιδάκια

Το “ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο”, που είναι μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών του Κέιμπριτζ και της Ολλανδικής οργάνωσης DROG, το είχαμε δει όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά δεν δώσαμε τη δέουσα σημασία, γιατί δεν είχε κυκλοφορήσει στα Ελληνικά και δεν είχε τύχει μεγάλης προβολής. Ωστόσο ανέβαλαν τα Ελληνικά Hoaxes να το μεταφράσουν για… τα ελληνόπουλα!

Συγκεκριμένα, αναφέρουν με καμάρι στο ιστολόγιο τους:

Το Bad News Game στοχεύει στην «ανοσοποίηση» κατά της παραπληροφόρησης, προσφέροντας μια μικρή γεύση της οπτικής ενός «μεγαλοπαράγοντα ψευδών ειδήσεων». Μια πιλοτική μελέτη σε εφήβους παρουσίασε δείγματα πρώιμης επιτυχίας στο χτίσιμο της άμυνας ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις. Η ομάδα μας απέδωσε το παιχνίδι στα Ελληνικά.

Κι επειδή τα Ε.Η. έχουν μια ψύχωση με το θέμα των εμβολιασμών, παρακάτω αναφέρουν με ταύτιση άποψης:

Η ψυχολογική θεωρία πίσω από την έρευνα ονομάζεται «εμβολιασμός (inoculation)»:

«Ένα βιολογικό εμβόλιο χορηγεί μια μικρή δόση της ασθένειας με σκοπό να χτίσει ανοσία. Παρομοίως, η θεωρία εμβολιασμού προβλέπει ότι η έκθεση σε μια ασθενή ή αποσαφηνισμένη έκδοση ενός επιχειρήματος, θα κάνει πιο εύκολη την αντίκρουσή του όταν αυτό παρουσιαστεί πιο πειστικά», λέει ο  Δρ Sander van der Linden, Διευθυντής του Social Decision-Making Lab του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ωστόσο το παιγνίδι είναι έτσι σχεδιασμένο, που αντί να δίνει συμβουλές τσεκαρίσματος μιας είδησης, εκπαιδεύει βήμα προς βήμα έναν χρήστη, πως να γίνει απατεώνας του διαδικτύου, με καθοδήγηση και επιβράβευση. Αφού πρώτα απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορά κάποια προσωπικά δεδομένα – άγνωστο αν κρατάει και ΙΡ ταυτόχρονα.

Ο συμμετέχων έχει διάφορες επιλογές απαντήσεων στις ερωτήσεις και η πλατφόρμα τον βοηθάει να “δαιμονιστεί” όσο το δυνατόν καλύτερα, να γίνει πονηρός για να ανεβάσει το σκορ των ακολούθων του, να τους χειραγωγήσει και να πάρει επιβράβευση. Τους ενθαρρύνουν, μάλιστα πως να ανοίξουν και ένα μπλογκ για να γράφουν ψέματα:

Φυσικά στα θέματα ψευδών ειδήσεων νωρίς στο παιγνίδι παίζουν και οι χημικοί αεροψεκασμοί:

Η μετάφραση είναι αρπακολιά που μας κάνει να πιστεύουμε ότι την έκανε το γνωστό στέλεχος των Ε.Η. με τα πολλά ονόματα και ψεύτικα προφίλ στο facebook:

«Το να ξέρεις πώς είναι το να βρίσκεσαι στην θέση κάποιου που προσπαθεί ενεργά να σε εξαπατήσει, αναμενόμενα αυξάνει την ικανότητά σου να ανιχνεύεις και να αμύνεσαι στις τεχνικές εξαπάτησης. Θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη ‘νοητικών αντισωμάτων’, τα οποία να μπορούν να προσφέρουν κάποια ανοσία απέναντι στην ραγδαία διάδοση της παραπληροφόρησης», λέει ο Jon Roozenbeek, ερευνητής στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Κέιμπριτζ και ένας από τους σχεδιαστές του παιχνιδιού.

Με την ακριβώς ίδια λογική, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για να προστατευτούν οι έφηβοι και τα παιδιά από τα ναρκωτικά, καλό θα ήταν να αρχίσουν να καπνίζουν, να σνιφάρουν και να βαράνε ενέσεις, για να δουν για τι πράγμα πρόκειται – σωστά;

Το χειρότερο είναι ότι το παιγνίδι κυκλοφορεί και σε μια Junior έκδοση, για κοινό παιδιών 8 με 10 ετών.

“Εμβολιαστείτε”, λοιπόν, με το παίγνιο και τις θεωρίες του, εμβολιάστε και τα τέκνα σας, κι αν το “¨εμβόλιο” δημιουργήσει “παρενέργειες” και σας ανοίξει την όρεξη να κοροϊδεύετε τον κόσμο, να τον εξαπατάτε και να τον χειραγωγείτε, το πολύ πολύ να σας πουν το γνωστό: Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι παρενέργειες συνδέονται με το παιγνίδι-εμβόλιο. Μπορεί, δηλαδή, την απάτη να την είχατε εκ των προτέρων στο DNA σας και απλά… να μην το γνωρίζατε!

Φυσικά δεν το παίξαμε όλο το παιγνίδι, για να μην πάθουμε καμιά… παράκρουση…

 

Total
1
Shares

Related Posts

Total
1
Share