Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

“Κοίτα ποιος μιλάει”: Αντί συγνώμης, μάθημα για τα fake news!

Ήταν πριν ενάμιση χρόνο, πριν ακόμα Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν φθάσουν στο “φιλιούνται αγκαλιάζονται”, όταν οι δημοσιογράφοι Σρόιρερ και Ευαγγελάτος, παρουσίασαν μια “ψευδή είδηση” για την Βόρειο Κορέα που μας άφησε με το στόμα ανοικτό

Όχι τόσο για το περιεχόμενο της, ούτε γιατί έκαναν “λάθος”, αλλά για το γεγονός ότι δυο διαφορετικών καναλιών δημοσιογράφοι έκαναν ακριβώς το ίδιο τραγικό λάθος.

Μια σκηνή απ’ την κωμική ταινία The Ιnterview “πέρασε” ως “αληθινή είδηση, τόσο στο Έψιλον, όσο και στον Alpha, με εξαιρετικά δραματική παρουσίαση και σχόλια για τον “τρελό” της Β. Κορέας και την αντιμερικάνικη στάση του.

Το κοριτσάκι που υποτίθεται σε επίσημη γιορτή της Β. Κορέας βρίζει αισχρά και καταριέται τους Αμερικάνους, ενσωματώθηκε στο υπόλοιπο ρεπορτάζ για τις σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας, Β. Κορέας, ενώ καπάκι ακολούθησαν αληθινές δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που έγιναν σε άσχετο τόπο/χρόνο.

Τελικά αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα είναι από την κωμική ταινία The Interview, η οποία δεν παίχτηκε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ εξαιτίας απειλών από Βορειοκορεάτες χάκερς για την προσβολή προς το πρόσωπο του ηγέτη τους.

Κι ενώ η “είδηση” αποσκοπούσε στο να μας δείξει πως γίνεται η προπαγάνδα στην Βόρειο Κορέα, τελικά μας έδειξε πως γίνεται η προπαγάνδα στη Δύση, και μάλιστα… όχι πως “γίνεται”, αλλά πως “παίρνεται” έτοιμη και απλά διοχετεύεται.

Αν διαβάσατε το άρθρο για τα ΜΜΕ: Ελευθερία του Τύπου ή ελεγχόμενη προπαγάνδα; θα πάρετε όλες τις απαντήσεις: Δημοσιογράφοι προς ενοικίαση: Πώς η CIA αγοράζει τις Ειδήσεις, τι είναι η Επιχείρηση Mockingbird και πως η CIA ελέγχει τα Media, και τέλος, εδώ θα καταλάβετε πως γίνεται η κοινή γκάφα, και πως πολλές φορές οι ειδήσεις ακολουθούν ένα κοινό σενάριο, σε όλα τα κανάλια. 

Για την γκάφα ο Ευαγγελάτος ζήτησε μια χλιαρή συγνώμη, για τον Σρόιρερ δεν γνωρίζουμε.

Κοίτα ποιος μιλάει

Ωστόσο ο κος Σρόιρερ έχει ανακοινώσει για την εκπομπή του, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 00:10 στον Alpha, ειδικό αφιέρωμα, Η μάστιγα των Fake News στην «Αυτοψία»:

Μας ψεκάζουν; Τα εμβόλια βλάπτουν σοβαρά την υγεία των παιδιών μας; Υπάρχει Έλληνας αστυνομικός που πεθαίνει κάθε χρόνο χτυπημένος από νεαρούς σε συναυλία στο Ελληνικό; Πώς γίνεται διάσημοι να «πεθαίνουν» στο Διαδίκτυο αλλά να είναι ζωντανοί;

Τα Fake News τείνουν να γίνουν η μάστιγα της σύγχρονης ενημέρωσης. Απίστευτες ειδήσεις κυκλοφορούν στο Internet, διαδίδονται με υπερβολική ταχύτητα από τα Social Media και γίνονται τόσο πιστευτές, που δημοσιεύονται ακόμη και από παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. (πηγή: newpost.gr)

Στο τρέιλερ παρουσιάζονται διάφορα πρόσωπα και στο τέλος κάποιο… σαν γνωστό μοιάζει… που μας προειδοποιεί ότι “έρχονται αλλαγές και στην νομοθεσία για το διαδίκτυο, θα πρέπει να δείξεις από που έχεις χρηματοδότηση”.

Τώρα, σε ποιανού το διαδίκτυο και τους χρηματοδότες αναφέρεται, δεν ξέρουμε, παρά μόνο για τον Alpha ότι τον αγόρασε ο Βαρδινογιάννης με χρήματα από μια θυγατρική του στην Κύπρο, άρα και με μειωμένη φορολογία. Όχι, εμείς εδώ το πετρέλαιο του το πληρώνουμε κανονικά και με καπέλο!

Αν αναφέρεται στους μεροκαματιάρηδες μπλόγκερς που βγάζουν μισθό δουλοπάρικου από τις διαφημίσεις της Google, ή σε άλλους, ίσως καταλάβουμε όταν και άμα δούμε την εκπομπή. Πάντως υποθέτουμε ότι οι νόμοι θα ισχύουν και για τον ίδιο, σωστά;

Αναμένουμε να δούμε, λοιπόν, την εκπομπή, και κατά πόσο όλη αυτή η φασαρία περί fake news φθάνει στον τελικό σκοπό της, να φιμώσουν τις ανεξάρτητες φωνές, ακόμα και των ακτιβιστών, αυτές που σίγουρα, όχι μόνο δεν χρηματοδοτούνται αλλά βάζουν και από την τσέπη τους.

Επίσης να θυμίσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι νόμοι. Περί bullying, συκοφαντικής δυσφήμισης, προσβολής και ύβρεως στο διαδίκτυο, ακόμα και stalking, μη δε των κυβερνοεπιθέσεων εξαιρουμένων. Και αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να κρύβονται πίσω από πλαστά προφίλ και κλεμμένες ΙΡ, είναι βαθύτατα γελασμένοι. Ίσως αργεί ο Νόμος στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά “δουλεύει”.

Την στιγμή που στο εξωτερικό γίνονται δημόσιες συζητήσεις σε επίσημα όργανα για το θέμα της Γεωμηχανικής (χημικοί αεροψεκασμοί) και της ασφάλειας των εμβολίων, ενώ ουκ ολίγες φορές έχουν αναφερθεί ακόμα και δημοσιογράφοι σε αυτά τα δυο καυτά θέματα, ο κος Σρόιρερ και λοιποί “σωτήρες” της ενημέρωσης, μας τα προβάλλουν ως fake news, χωρίς κανέναν απολύτως αντίλογο.

Να γιατί η δημοσιογραφία στην Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη πιάνει πάτο στην αξιοπιστία της, και γιατί το Ελληνικό κοινό στρέφεται στο διαδίκτυο για ενημέρωση. Σε έρευνα που διενέργησε τον προηγούμενο Ιανουάριο το κέντρο ερευνών Phew η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ 38 χωρών από διάφορες γεωγραφικές περιοχές:

 

To be continued λοιπόν, να δούμε και το θράσος τους μέχρι που θα φτάσει!

Total
0
Shares

Related Posts

Total
0
Share