Σχετικά με το moufanews

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ λόγος για τα fake news που έχουν υποτίθεται κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media.

Διαβάστε περισσότερα

👆👍

Προσαρμόσετε το backround σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, λευκό ή σκούρο, από το κουμπάκι πάνω στο μενού 🔆🔘🌙
Το σκούρο θεωρείται πιο ξεκούραστο κατά τις βραδινές ώρες πριν τον ύπνο, ενώ εξοικονομεί ενέργεια στη μπαταρία κινητών κ.λπ

Παραπλανητικός & προπαγανδιστικός τίτλος: “Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο τον ελληνικό πολιτισμό”

Άρθρο του γερμανικού ηλεκτρονικού DW τύπου στα ελληνικά, το οποίο αναδημοσιεύτηκε σχεδόν από όλα τα ΜΜΕ, φέρει έναν άκρως παραπλανητικό τίτλο σε ένα ακόμα πιο προπαγανδιστικό άρθρο

Το άρθρο καταπιάνεται με τα “Επίμαχα ζητήματα, όπως η κοινωνική αποδοχή μουσουλμάνων ή ο γάμος ομοφυλόφιλων διχάζουν τη δυτική και την ανατολική Ευρώπη, διαπιστώνει έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού ινστιτούτου Pew”, ως αναφέρεται στην εισαγωγή του.

Πριν αναλύσουμε την “έκθεση”, λίγα λόγια για το PEW:

Το ερευνητικό κέντρο Pew είναι “αμερικανική δεξαμενή πραγματικότητας” (γράφει το wiki με ό,τι αυτό συνεπάγεται) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, D.C. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με κοινωνικά θέματα, την κοινή γνώμη και τις δημογραφικές τάσεις που διαμορφώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο Διεξάγει επίσης δημοσκοπήσεις, δημογραφική έρευνα, ανάλυση περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης και άλλες εμπειρικές κοινωνικές επιστήμες.
Το ερευνητικό κέντρο Pew δεν λαμβάνει θέσεις πολιτικής (σ.σ. γκουχ γκουχ) και είναι θυγατρική της The Pew Charitable Trusts.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ΜΚΟ έχει μπάτζετ $44,409,611, ενώ η “θυγατρική” της, μόλις…. 250 εκατομμύρια δολάρια και δωρεές 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Κι αντί να ασχολούνται με το καραβάνι μεταναστών που οδεύει αυτή τη στιγμή προς ΗΠΑ και η αμερικάνικη κυβέρνηση ξεδιπλώνει στρατεύματα χιλιάδων στρατιωτών, ασχολούνται με την Ευρώπη.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες άρθρο:

Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο τον ελληνικό πολιτισμό

Το τείχος που χώριζε την Ευρώπη σε δυτική και ανατολική κατέρρευσε το 1989 μαζί με τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Εδώ και 30 σχεδόν χρόνια δεν υπάρχουν πια περιορισμοί στις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών. Όμως οι πολιτιστικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής παραμένουν σε πολλά ζητήματα.

Έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew για την Ευρώπη δείχνει ότι οι διαφορές σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων ή του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, εξαρτώνται από τη χώρα ή ακόμα και την περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ενός μουσουλμάνου από μια χριστιανική οικογένεια μετά από γάμο, το 82% των Νορβηγών απαντά θετικά. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό των Σουηδών (80%), των Ολλανδών (88%) και των Βέλγων (77%). Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό γύρω στο 55%. Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33% ενώ οι Τσέχοι μόλις κατά 12%.

Οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εμφανίζονται πιο ανεκτικοί απέναντι στους Εβραίους. Σχεδόν το 96% των Ολλανδών μπορούν να φανταστούν Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, ενώ στη Γερμανία, που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, το ποσοστό βρίσκεται στο 69%. Το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής 37% κατέγραψαν οι ερευνητές στην Βοσνία, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.

Οι Ρώσοι αναποφάσιστοι στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας

Διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής υπάρχουν μεταξύ των χωρών και στην αξιολόγηση των πολιτισμών. Το 89% των Ελλήνων για παράδειγμα είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, ακολουθούν οι Ρώσοι με 69%, η Γερμανία βρίσκεται στο 45%, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).

Χάσμα παρατηρείται μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. Σουηδοί, Δανοί και Ολλανδοί σε ποσοστό από 86% μέχρι 88% βλέπουν τον γάμο θετικά. Ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία με 77%, η Τσεχία με 65%. Αντίθετα οι Πολωνοί απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τους γάμους ομοφυλόφιλων, οι Ρουμάνοι κατά 76% και οι Ρώσοι κατά 80%.

Στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας οι διαφορές είναι μικρότερες μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του διαχωρισμού καταγράφουν οι ερευνητές του κέντρου Pew σε Σουηδία και Φινλανδία με 80% και 77% αντίστοιχα. Σχεδόν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη θεωρούν θετικό τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Αναποφάσιστοι στο ζήτημα αυτό εμφανίζονται κυρίως οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Βούλγαροι με 50%. Αντίθετα χώρες όπως η Γεωργία και η Αρμενία θεωρούν σε ποσοστό 52% και 59% αντίστοιχα ότι ορθώς το κράτος στηρίζει τη θρησκεία.

Η έκθεση των αμερικανών ερευνητών επιβεβαιώνει ότι μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης υπάρχει ένα ιδεολογικό χάσμα. Παράλληλα όμως διαπιστώνουν διαφορές και στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών στα επίμαχα ζητήματα.

Καταρχάς με τον όρο “πολιτισμό”, ελάχιστα εννοούμε τους γάμους και πως αυτοί τελούνται και πολύ περισσότερο όλα τα άλλα:

Στη νεότερη Ελλάδα τη λέξη πολιτισμός μετέφρασε και χρησιμοποίησε από τη γαλλική λέξη “civilisation” ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) ταυτίζοντάς την με τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Τον 16ο αιώνα η έννοια του πολιτισμού διερευνήθηκε από τον ιστορικό Febvre (Lucien Febvre, 1878–1956) και αποδόθηκε ως η αρετή της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας. Παρατηρούμε πως η έννοια της λέξης πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη μέσα στην ιστορία του ανθρώπου. Προσαρμοσμένη στο βαθμό που να χαρακτηρίζει σε κάθε εποχή τις ανάγκες του για εκφραστικότητα προς κάτι ανώτερο από τη βιολογική του υπόσταση. Με τον τρόπο αυτό προσδίδει τις επιδράσεις του (θετικές ή αρνητικές) στην τοπική κοινωνία ή σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έννοια του πολιτισμού χαρακτηρίζει και χαρακτηρίζεται, για κάθε χώρα, από οποιοδήποτε παγκόσμια αναγνωρισμένο υλικό και υπαρκτό τεχνητό ή φυσικό δημιούργημα.

Οπότε ο τίτλος του άρθρου είναι εξαιρετικά κλικαδόρικος και παραπλανητικός, γιατί αν το πάμε με την βασική έννοια της λέξης “πολιτισμός”, δεν είναι μόνο οι Έλληνες που τον θεωρούν ανώτερο, αλλά σχεδόν όλος ο πλανήτης! Μην πούμε και το ακραίο ότι οι ξένοι σε μεγαλύτερο βαθμό από τους Έλληνες.

Τώρα, στο θέμα των γάμων και της αποδοχής των Μουσουλμάνων και των Εβραίων στις χριστιανικές -κατά πλειοψηφία- οικογένειες της Ευρώπης. Καταρχάς η Χριστιανοσύνη της Ευρώπης δεν είναι ενιαία, αφού χωρίζεται με επικρατούσες τάσεις τον Καθολικισμό και την Ορθοδοξία.

Δεύτερον, το άρθρο αναφέρει ότι: Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33%. Άρα αυτό μας κάνει σε αρνητικό δεδομένο 67% και όχι 89%. Τι είναι το νούμερο 89%;

Η “έρευνα” του PEW την χαρακτηρίζει όχι απλά ως “πολιτισμό”, αλλά ως εθνικισμό – πολιτιστικό σοβινισμό:

Συνολικά, αυτά και άλλα ερωτήματα σχετικά με την εθνική ταυτότητα, τις θρησκευτικές μειονότητες και την πολιτισμική υπεροχή φαίνεται να δείχνουν ένα ευρωπαϊκό χάσμα, με υψηλά επίπεδα θρησκευτικού εθνικισμού στην Ανατολή και περισσότερο άνοιγμα προς την πολυπολιτισμικότητα στη Δύση. Άλλες ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την έρευνα δείχνουν ένα περαιτέρω Ανατολή- Δύση “κενό αξιών” σε σχέση με βασικά κοινωνικά ζητήματα, όπως ο γάμος ιδίου φύλου και η νόμιμη έκτρωση, σημειώνει η έρευνα.

Εν ολίγοις, όποιος δεν θέλει να είναι γκέι, ή να κάνει εκτρώσεις, όποιος δεν θέλει να παντρευτεί κάποιον από άλλη χώρα ή θρησκεία, δεν έχει “αξίες”, ούτε και “πολιτισμό” και είναι ακραίος εθνικιστής και σοβινιστής.

Ωστόσο μέσα σε όλο αυτό το χάος προπαγάνδας, όπου οι “αξίες” υπάρχουν όταν δεν υπάρχουν, το άρθρο παρουσιάζει ένα τεράστιο κενό: Ποια είναι οι θέσεις και τα θέλω των μειονοτήτων, των μουσουλμάνων και των εβραίων, και πόσο είναι αυτοί που αντιστέκονται στους μικτούς γάμους.

Πόσο εύκολο είναι για τους εβραίους να παντρευτούν κάποιον που δεν είναι εβραίος και δεν έχει ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό με τον “σωστό” τρόπο, όπως μας εξηγεί στο παρακάτω βίντεο ο Ραββίνος Μορντεχάι Φριζής; Αυτοί οι μεικτοί γάμοι, μας λέει, μπορεί να γίνουν, αλλά είναι ΠΡΟ-ΒΛΗ-ΜΑ-ΤΙΚΟΊ!!!, τονίζει.

Οπότε αν ένας εβραίος αγαπήσει μουσουλμάνα ή χριστιανή, μαύρο φίδι που τον έφαγε, εκτός κι αν η νύφη αποφασίσει να απαρνηθεί την θρησκεία της και να ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό και τότε θα θεωρείται ισάξια και ισότιμη Εβραία με τις άλλες. Θα ακούσετε όλη την ανάλυση στο παρακάτω βίντεο.

Φυσικά και από την πλευρά των μουσουλμάνων μπαίνουν άλλοι παρόμοιοι φραγμοί και προϋποθέσεις.

Αντιθέτως, η Ορθόδοξη εκκλησία τελεί μικτούς γάμους, χωρίς προϋποθέσεις να γίνουν οι ετερόδοξοι ορθόδοξοι, θέτοντας μόνο τον όρο ως απλή υπόσχεση, ότι το μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας «δεν θα παρεμποδίζεται υπό του ετέρου μέλους από του να μείνη πιστόν εις αυτήν» και ότι τα τέκνα, που ενδεχομένως προκύψουν από το γάμο, θα βαπτισθούν και θα ανατραφούν ορθόδοξα, σύμφωνα με το ορθόδοξο δόγμα και τις ορθόδοξες παραδόσεις. Τέλος. Αυτό μόνο, και τίποτα παραπάνω.

Ως εκ τούτου, το άρθρο είναι και παραπλανητικό από τον τίτλο αλλά και την ανάλυση της έρευνας, εξαιρετικά υποτιμητικό, αλλά και χειριστικό, αφού δεν πιάνει το θέμα από όλες τις παραμέτρους και αφήνει στην απέξω τις ίδιες τις μειονότητες που τάχα υπερασπίζεται, με έναν τρόπο λες και δεν τις αφορά.

Δείτε και το αναλυτικότατο βίντεο:

Total
0
Shares

Related Posts

Total
0
Share